Persbericht juni 2019

PERFORMANCE TECHNOLOGY LAB

3 t/m 10 juli

Over het IJ Festival – MACA (Moving Arts Center Amsterdam)

Technologie en leven zijn steeds nauwer verweven met elkaar. Apps, the internet of things en allerlei interactieve toepassingen veranderen de wijze waarop technologie verknoopt is met de dingen om ons heen en de manier waarop we communiceren. Enerzijds heeft technologie de wereld relatief kleiner, veiliger en schoner gemaakt. Anderzijds is het een bron en middel voor protectionisten, extremisten en cynici. Genoeg stof voor een out of the box avontuur in deze nieuwe dimensie van ons theaterlandschap!

Het Performance Technology Lab is de komende twee jaar een werkplaats voor podiumkunstenaars om te experimenteren met technologie – van video, audio, interactief licht en camera’s tot arduino, robots, VR en AR.

De eerste editie vindt tussen 3 en 10 juli plaats tijdens het Over het IJ Festival. In dit Lab onderzoeken theatermakers, designers en technische experts de creatieve mogelijkheden van verschillende technologieën en maken schetsen voor nieuwe concepten. Door theatermakers en performers vanaf de concept- en ontwikkelingsfase te laten werken met de technische middelen krijgt de technologie betekenis op het podium. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten: technologiebedrijven en ontwikkelaars hebben behoefte aan de verbeelding en creativiteit van kunstenaars om nieuwe apparatuur te testen, onverwachte artistieke en functionele toepassingen te ontdekken en verder te ontwikkelen. Vanuit dit perspectief heeft het Platform Technology Lab een waardevolle partner gevonden in BeamLab.

De deelnemers van de eerste editie zijn:

Marte Boneschansker (theatermaker) & Geartsje van der Zee (vormgever)
marteboneschansker.com | geartsjevanderzee.com

Mirthe Dokter (theatermaker)
mirthedokter.nl

Marlyn Coetsier (theatermaker, tg Winterberg) & Linda Willemszoon (ontwerper)
marlyncoetsier.nl | lindawillemszoon.nl

Marjolein Vogels (choreografe, danser, Festival Why Not) & Coralie Vogelaar (ontwerper)
festivalwhynot.nl | coralievogelaar.com

Lucinda Wessels (danser, choreografe) & CJ P. Roxas (AV kunstenaar) lucinda wessels | instagram.com/cjroxas/

Gertjan Biasino (multimedia kunstenaar)
gertjanbiasino.be

Cat Smits (theatermaker, poppenspeler, actrice)
playproductions.org

Tijdens de eerste editie staat het lab open voor publiek op 5, 8, 9 en 10 juli om 16:00 en 19:00*. Op deze publieksmomenten worden de bezoekers meegenomen in de experimenten van de deelnemers. Op deze dagen worden om 18.00 ‘Gast aan tafel- sessies’ georganiseerd. Publiek en deelnemers schuiven aan bij een gast met expertise op gebied van techniek en podium – en gaan met elkaar in gesprek.

LOCATIE
MACA, Ms. Van Riemdijkweg 61, Amsterdam

Het Lab vindt plaats bij MACA, toekomstige broedplaats voor filmmakers op het NDSM terrein.

Pers: Voor interviewverzoeken, hi-res materiaal en meer informatie kunt u contact opnemen met Anil Jagdewsing,
Alles voor de Kunsten, 020 4235826, anil@allesvoordekunsten.nl.

Geinteresseerd / langskomen: mail artistiek@feikeshuis.nl