Marloeke van der Vlugt

Marloeke van der Vlugt (1971) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 1997 behaalde zij cum laude haar doctoraal met een praktisch onderzoek naar de relatie tussen kostuum, decor, video en dans. Daarnaast studeerde zij scenografie aan de Goldsmith’s Academy, choreografie aan het Laban Center, beide te Londen en volgde zij diverse videocamera- en montagecursussen. Thans werkt zij als maker en vormgeefster van verschillende audiovisuele en theatrale producties / installaties.

Na 4 jaar als kernlid van theatergroep Space, begon ze in 2006 haar studie aan Dasarts, Advanced Studies in the Performing Arts, met als doel de mogelijkheden van video en technologie binnen een theatrale setting te onderzoeken en uit te breiden. Het eerste jaar onderzocht ze de theatrale en beeldende mogelijkheden van de Multiplayer Online World ‘Second Life’. Dit onderzoek resulteerde in de film ‘My Cave’ en de voorstelling AKI ANNE. In samenwerking met Waag Society ontwikkelde zij vervolgens een interactieve route met mobiele telefoons, waarbij gebruik werd gemaakt van het ’locative media platform 7scenes’.

In mijn werk staat het lichaam in al z’n facetten centraal. Letterlijk en figuurlijk. Mijn werk probeert steeds de natuurlijke barrières van het lichaam ter discussie te stellen. Het onderzoekt de relatie die we met ons lichaam hebben. Hoe en in hoeverre kunnen we het lichaam manipuleren?Hoe kunnen we het als een instrument / interface gebruiken om ons tot de buitenwereld te verhouden? Kunnen we zowel mentaal, fysiek als spiritueel de grenzen van het lichaam overschrijden of zelfs opheffen? Welke nieuwe ervaringen kunnen we het geven? Kunnen we de zintuigen uitbreiden? Kunnen we de huid oprekken, uitvouwen of open laten barsten? Kunnen we fysieke sensaties op afstand beleven (mobiele huid)?
In mijn performatieve installaties creëer ik hiervoor ruimtes die een directe, vaak fysieke relatie met het lichaam van het publiek aangaan.

Bekijk hier de interactieve CV