ZOOM-SMARTPHONE-ROBOT-FOYER

Over de maker
Tech kunstenaar en uitvinder Keez Duyves werkt al decennia met technologie. Hij was een van de founding fathers van het interactieve multimediale theatercollectief PIPS:lab. Zijn werk daagt publiek uit om (op totaal onverwachte manier) creatief te zijn. Samen met Jur de Vries gaat hij aan de slag in het atelier.

Over het experiment
Teleconferencing zoals wij dat nu kennen is weinig bewegelijk: er is één gesprek gaande en er altijd maar één iemand tegelijk aan het woord. In het zomeratelier doet Keez een poging om de videocall dynamisch en fysiek te maken.

Hoe zorg je ervoor dat mensen zich kunnen afzonderen, ‘rond kunnen lopen’ of halverwege kunnen aansluiten bij een conversatie? En kunnen gespreksdeelnemers zelf bepalen naar wie ze luisteren en wat ze eventueel zien? Kan de positie die een avatar aanneemt in de ruimte invloed hebben op wat je wel en niet hoort?

Keez bouwt een speelse omgeving met robotjes en mobiele telefoons waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Hij ontwerpt fysieke avatars – rondrijdende robotjes – die deelnemers zelf vanuit huis kunnen aansturen. Op weg naar een call waar deelnemers meer zeggenschap hebben over de meeting.

Keez wil ook de performatieve kracht van zo’n speelse conference-omgeving testen. Wat als de deelnemers niet zelf de macht hebben, maar iemand anders de deelnemers bestuurt? Wat levert dat voor dramatisch evenement op?